Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Világ életemben egy olyan laptopot akartam, ami kicsi, könnyű, csak azok a dolgok vannak meg benne, ami ahhoz kell, hogy az ember kényelmesen tudjon vele utazni (pl.: WiFi, kártyaolvasó).

Az utóbbi hónapok netbook lázában mi is vettünk egy MSI Wind U100 netbook-ot, ami tökéletesen megfelel az elvárásaimnak. Azt viszont a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy mennyire nehéz lesz külső, USB-n csatlakoztatható CD/DVD olvasó nélkül Windows XP-t telepíteni a gépre.

MSI Wind - Black Press Release

Csak a pendrive-ról való bootolás jöhetett szóba, ugyanis az volt kéznél, másrészt a Wind is támogatja. Viszont az XP telepítő CD-t felrakni egy pendrive-ra egyáltalán nem triviális. A fájlok átmásolásával a CD boot szektorát nem másoljuk át, így a laptop indításakor a BIOS nem tudja a pendrive-ról indítani a telepítést.

Bootolható pendrive

A megoldás egy bootolható USB pendrive készítése, amihez sok keresgélés után én a BootSect, USB_prep8 és PeToUSB eszközöket találtam egy leírásban. A fájlokat egyben letöltheted innen.

Igazából egyetlen feladata van az embernek, miután kicsomagolta a eszközöket, hogy elindítsa a USB_prep8.cmd fájlt. Ha követjük a megjelenő ablakban leírtakat akkor egy egységes folyamat során felkerül az XP telepítő a pendrive-ra.

A telepítés

Ami igazán érdekes volt számomra, hogy nem egy hagyományos bootolható CD-hez hasonló megjelenést kaptam a pendrive-on. Bootolás után ugyanis egy kis menü jött fel, ahol nekem kellett választani, hogy mit akarok csinálni. Először a szöveges telepítő opciót kell választani, hogy elinduljon az XP telepítése. Aztán, az első újraindítás után már a grafikus opciót kell választani a boot menüből, hogy a grafikus telepítővel folytatódjon a telepítés. A második újraindítás után ismét ezt a menüt kell választani, hogy a Windows első indulás megtörténjen (ez még gyakorlatilag a telepítés része).

Apró furcsaságok

Ami igazán furcsa volt nekem a telepítés után, hogy néhány dolgot automatikusan elvégzett a telepítő. Például létrehozott egy Boot menüt, amivel lehetett választani a szokásos Windows XP indítást, valamint a bootolható pendirve-ról történő javítás mellett. Ez nagyon idegesítő volt két-három újraindítás után, ugyanis a beállítás szerint 30 másodpercig, vagy egy enter-ig várt. Gyorsan ki is kapcsoltam.

A másik furcsa dolog, hogy automatikusan létrehozott egy UserXP felhasználót, egyszerűen kimaradt a telepítés végén a felhasználó létrehozása képernyő.

Kíváncsi vagyok, hogy még miket tett a háttérben. Nem annyira szimpatikus, hogy belenyúlt a rendszerbe a hátam mögött.

Konklúzió

Egy kis Google keresés után viszonylag kényelmesen létre tudtam hozni egy bootolható pendrive-ot Windows XP telepítővel. Látszólag egy teljesen frankó Windows XP került a netbookra, így most teljesen elégedett vagyok