Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tárcsázó kapcsolatok mentése, visszaállítása

2010.08.07
Tárcsázó kapcsolatok mentése
Az összes telefonos tárcsázó kapcsolat beállításai egyetlen fájlban tárolódnak. Eléréséhez elsőként be kell kapcsolni a rejtett fájlok megjelenítését:
Indítsuk el a Windows Intézőt (Windows Explorer), majd kattintsunk az Eszközök > Mappa beállításai > Nézet (Tools > Folder Options > View) oldalra és kapcsoljuk be a "Rejtett fájlok és mappák megjelenítése" ("Show hidden files and folders") rádiógombot.
A kérdéses fájl az összes felhasználóra (All Users) vonatkozó profilban tárolódik. A profil alapértelmezésben a rendszerkötet Documents and Settings mappájában található. Tallózzunk el az Intéző segítségével az alábbi helyre:
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Network\Connections\Pbk
Feltételezve, hogy a rendszerkötet a C: meghajtó.
A "rasphone.pbk" fájlban tárolódnak a telefonos kapcsolatok beállításai, ha megnyitjuk a Notepad-el, akkor az INI fájlokhoz hasonló szerkezetű szöveges állományt látunk. Az egyes bejegyzéseket kézzel is módosíthatjuk, nem feltétlenül kell használni a grafikus felület ablakait.
Duplán kattintva a fájlokon megjelenik egy kis ablak, ahol a következő műveleteket hajthatjuk végre:
A "Válasszon hálózati kapcsolatot" ("Choose a network connection") legördülő menüben lehet kiválasztani a fájlban lévő kapcsolatok valamelyikét.
"Csatlakozás" ("Connect"): létrehozza a kiválasztott kapcsolatot, de nem kezdődik meg azonnal a tárcsázás, csak megjelenik a tárcsázó ablak.
"Mégsem" ("Cancel"): bezárja az ablakot.
"Új" ("New"): az új kapcsolat varázsló segítségével létre lehet hozni egy új betárcsázó kapcsolatot. Akkor is elindul a varázsló, ha megnyitjuk a "rasphone.pbk"-t és nem tartalmaz egyetlen kapcsolatot sem.
"Tulajdonságok" ("Properties"): megjeleníti a kiválasztott kapcsolat tulajdonságlapját.
Visszatérve a beállítások mentéséhez, másoljuk át a "rasphone.pbk" fájlt egy floppy lemezre vagy egy másik kötetre a kapcsolatok számától függően néhány kB méretű állományról van szó. Ezután következhet a rendszer újratelepítése.
Tárcsázó kapcsolatok visszaállítása
Újratelepítés után másoljuk vissza eredeti helyére (a C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Network\Connections\Pbk mappába) a "rasphone.pbk" fájlt, felülírva az ott lévőt, majd indítsuk újra a gépet.
Ellenőrizzük, hogy a Vezérlőpult > (Hálózati és Internetes kapcsolatok) > Hálózati kapcsolatok (Control Panel > (Network and Internet Connections) > Network Connections mappában megtalálhatók-e a kapcsolat ikonok.
Tipp: ha több gépen kell létrehozni ugyanazt a kapcsolatot, tegyük meg egy gépen és másoljuk át a többire a "rasphone.pbk"-t.
Megjegyzés: ezzel a módszerrel nem lehet az egyénileg felépített tárcsázókra vonatkozó beállításokat átmásolni, mert azok külön fájlban tárolódnak (lásd a kapcsolódó cikkeket).