Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hétfőn meghalhat az interneted - elmondjuk mitől, és hogyan előzheted meg

2012.07.08

  Hétfőn Magyarországon is jelentős számú felhasználó maradhat internet nélkül, miután az Egyesült Államokban le fogják kapcsolni azokat a szervereket, amik elengedhetetlenek egy bizonyos kártevővel fertőzött gépek internet-elérésének működéséhez. Azok a Windows-t vagy MacOS-t futtató gépek, amiken a lekapcsolás után is megtalálható lesz még a vírus, a továbbiakban nem tudják majd az internetes tartományneveket feloldani, és az átlagember által gyakorlatilag használhatatlan állapotba kerülnek.

 

Mindennek az oka az, hogy a szóban forgó ún. "DNS Changer" trójai módosította az áldozatául esett gépek DNS-beállításait úgy, hogy ezen kiszolgálók címét a legitim - jellemzően az internet-szolgáltató által biztosított - értékről egy a kártevő alkotói által üzemeltetett szerver címére írta át. Erre a kártevőnek azért volt szüksége, hogy a felhasználók webezési kéréseit eltéríthesse, és reklámokat tudjon az utóbbiak által meglátogatni kívánt oldalakba építeni.

Ha hétfőn ez a látvány fogad minket egy jól ismert weblapra történő fellépés esetén, esélyes, hogy a DNS Changer által kiváltott problémával állunk szemben
Ha hétfőn ez a látvány fogad minket egy jól ismert weblapra történő fellépés esetén, esélyes, hogy a DNS Changer által kiváltott problémával állunk szemben

A szóban forgó kiszolgálók az FBI általi lekapcsolásával azonban az ilyen, még mindig módosított beállításokkal rendelkező gépek a továbbiakban képtelenné válnak majd az olyan tartománynevek, internetes címek, mint pl. a "pcforum.hu" vagy a "microsoft.com" mögötti webszerverek címének kiderítésére. Ez utóbbi azt fogja eredményezni, hogy az érintett gépek felhasználói hétfő délutántól kezdve bármilyen weboldal címét is írják be, böngészőjük majd nem tudja megnyitni azt; de a címfordító szerverek hiányában emailjeik elküldése vagy letöltése sem sikerülhet majd.

Ezért minden felhasználónak érdemes még ma gyorsan ellenőriznie, hogy DNS-beállításai nem érintettek -e a kártevő által. Ha igen, úgy a trójai eltávolításával és a DNS-konfiguráció helyreállításával gondoskodhatnak arról, hogy gépeik a hétfői napot is biztosan túléljék, és ők maguk továbbra is képesek legyenek weblapok olvasására, emailek küldésére vagy chatelésre barátaikkal.

Az ellenőrzés az FBI által kifejezetten erre a célra létrehozott weboldal felkeresésével lehetséges, ahol ha zöld eredményt kapunk, megnyugodhatunk, hogy gépünk nem érintett a probléma által. Ugyanakkor a piros válaszképernyő esetleges megjelenése azt jelzi, hogy a gép korábban áldozatává vált a szóban forgó kártevőknek, és az internetes címek feloldása jelenleg is azokon a kiszolgálókon keresztül zajlik, amik hamarosan leállításra kerülnek. Ebben az esetben a szintén a hatóságok által elérhetővé tett oldalon felsorolt ingyenes vírusirtók segítségével szabadulhatunk meg a vírustól és a hibás beállításoktól.